emigreren

Emigreren naar Frankrijk

Emigreren naar Frankrijk

 Precies 8 jaar geleden keken wij over deze poort. gite in 2012 Wie had toen kunnen denken dat ons leven zo zou veranderen. Van emigreren naar Frankrijk was helemaal geen sprake toen wij hier op de makelaar stonden te wachten.
Hoe is het begonnen? 

Van je droom je werkelijkheid maken

Tijdens onze vakanties in Frankrijk stonden wij regelmatig voor de etalages van de plaatselijke makelaars. Wat leek het ons prachtig om een huis in Frankrijk te hebben. Wij hadden grootste plannen die na een paar weken weer helemaal verdwenen. Opgeslokt in het dagelijkse Nederlandse leven en weer ontwaakt tijdens de franse vakanties. Zo ging dat jaren achter elkaar door.
Na ons avontuur in Qatar, waar wij een tijdje gewoond hebben, kwam de wens van een vakantiehuis in Frankrijk weer naar boven. 

De zoektocht naar een vakantiehuis

Tsja, waar en hoe begin je? Als eerste moet je een keuze maken in welke regio je een huis wil kopen. Bij ons viel de keuze al snel op de Bourgogne, wij waren hier al bekend en binnen een dag te rijden. Goed te doen voor een lang weekend. Vervolgens zijn wij op internet gaan zoeken en vonden een website waar wij een profiel konden maken met alle wensen waar ons huis aan moest voldoen. In iedere geval direct bewoonbaar en geen grote ingrepen zoals water of elektra vernieuwen.
Wij hadden ongeveer 13 huizen die aan onze wensen voldeden. Via deze site werden er afspraken met plaatselijke makelaars gemaakt en wij trokken er twee weken vooruit om alle huizen te bekijken. 

Foto’s, aantekeningen,afwegingen

Vanuit ons geliefd vakantieadres gingen wij er elke dag op uit om woningen te bekijken. Gewapend met een fotocamera, pen en schrift gingen wij serieus en kritisch te werk. Er vielen al snel veel woningen af. Uiteindelijk bleven er twee huizen over. Een prachtig huis, kant en klaar, mooie tuin en genoeg schuren om eventueel te verbouwen. Het grootste minpunt was de omgeving, een saai plat stuk Bourgogne. Bovendien stond het in een uitloopgebied van een rivier. Volgens de makelaar was de kans heel klein dat dit zou overstromen. Wij zijn nog een keer teruggegaan, maar het kon ons toch niet bekoren. Het andere huis was ook kant en klaar, mooie omgeving en rustig dorp. Buiten het seizoen. Tijdens vakanties was het dorp bewoond door tweede huis bezitters, in de andere periode verlaten. Er woonden geen Fransen, alleen maar Engelsen of Nederlanders. Niets mis mee, maar wij wilden het liefste in een permanent bewoond frans dorp verblijven.

Zelfstandig opzoek

Uiteindelijk besloten wij om zelf verder te zoeken. Er staan zoveel bordjes “Te Koop”, daar zou vast wel iets tussen te vinden zijn. Wij vonden een schattig huisje boven op een heuvel. Na wat moed te hebben verzameld hebben we ( lees Marc) het telefoonnummer gebeld wat op het bord stond. Dit was van een makelaar uit de omgeving. Hij vroeg waar wij waren en zei er direct aan te komen. Inderdaad, hij was er na 20 minuten.Het huisje viel tegen en de makelaar vroeg ons wat wij dan wel zochten. Met handen en voeten uitgelegd, hij dacht wel iets voor ons te hebben. Precies 8 jaar geleden stonden wij te wachten op de makelaar die de sleutels bij de toenmalige eigenaresse ging halen.binnenplaats Fermette 2012

Trotse eigenaars

Sinds januari 2012 mogen wij ons de trotse eigenaars van dit oude boerderijtje noemen. Er was nog lang geen sprake van emigreren naar Frankrijk. Dit kwam later in dit jaar aan de orde. Elke keer wanneer wij hier waren genoten wij van de rust en stilte. Binnen een jaar hebben wij de beslissing genomen om hier te blijven. Ik vertrek was nu ook onze werkelijkheid geworden.
Onze verhuizing heb ik een een eerder blog beschreven. 

Emigreren 

Dan woon je ineens in Frankrijk en wat komt er dan allemaal bij zo’n emigratie kijken? Het allerbelangrijkste is; leer de taal! Dit is zo belangrijk om goed te kunnen integreren in de samenleving.
Vooral in het begin heb je te maken met vele instanties. Je hebt een ziektekostenverzekering nodig, je auto moet je uitvoeren uit Nederland en invoeren in Frankrijk. Ook deze moet verzekerd worden. Enfin, ik ga niet alles opnoemen, dat is echt teveel. Heb jezelf plannen om te gaan emigreren dan kan je ook nog altijd een emigratiecoach zoals Aimee van Hooff inschakelen. Zij heeft zich hierin gespecialiseerd.

8 jaar laterTerras Gastenhuis

Wij zijn nu wel helemaal ingeburgerd in ons franse dorpje. Dit is overigens snel gegaan, je leert de taal, je past je aan en je voegt je langzaam toe in de franse gemeenschap.
Marc heeft als tuinman van het dorp gewerkt en is begonnen als stroopwafelbakker op de franse markten. Inmiddels heeft runt hij het franchisebedrijf Gaufres d’Or.
Dus wie emigreer plannen heeft en een leuke baan zoekt, neem gerust contact op. 😉
In onze gite hebben wij al heel wat vakantiegangers mogen ontvangen.

Rozengeur en maneschijn

Natuurlijk is emigreren naar Frankrijk ( of elders) niet altijd rozengeur en maneschijn. Alle ups en downs die bij het leven horen kom je ook na een emigratie tegen.
Het missen van de kinderen, familie en vrienden. Dit zijn gelukkig maar korte momenten, maar ze komen soms voor.
Je kan niet meer naar alle feestjes waar je voor uit wordt genodigd. Even met een vriendin afspreken gaat ook niet. Daarentegen ben je natuurlijk wel een leuk vakantieadres.
Het is een cliché  maar o zo waar : je kan maar beter spijt hebben van wat je hebt gedaan, dan spijt hebben van wat je niet hebt gedaan.

Spijt hebben wij overigens nooit gehad. 

 

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Wil je dit bericht delen? Bedankt! Gebruik de knoppen hiernaast.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print

Recente berichten

Guedelon

Guédelon, bouw van een 13-eeuws kasteel

Al heel lang stond een bezoek aan Guédelon op mijn lijstje. Elke keer was er weer wat waardoor het niet doorging.
Vanwege het verzetten van afspreken hadden wij ineens een dag vrij, wij hebben gelijk onze kans gepakt en er een dagje uit van gemaakt.
Wij hadden ook geluk met het weer, het was een prachtige herfstdag.

Lees verder »
Pelgrimsroute etappe 2

Pelgrimsroute Etappe 2

Deze wandeling is een onderdeel van de pelgrimsroute: Abdij de Fontenay naar de basiliek van Vézelay.
De totale route is 84 km door het hart van de Bourgogne.

Lees verder »
Affiliate links

Affiliate links

Affiliate links zijn links op een website. Wanneer je hier op klikt kom je op een andere website waar je een artikel of bijvoorbeeld een cursus kan aanschaffen.

Lees verder »

6 reacties op “Emigreren naar Frankrijk”

 1. Carla ten Bulte

  Wat ’n mooi, en vooral ECHT verhaal. Het blijft een moedig besluit om te emigreren en jullie hebben niet ‘zomaar’ de makkelijkste weg gekozen.
  Ik gun jullie nog hele goede, fijne jaren vol plannen en het verwezenlijken van dromen! Liefs van Carla ten Bulte

  1. Mieke en René

   Geweldig om zo je dromen na te jagen. En op deze mooie plek op aarde deze droom te hebben waargemaakt. Afgelopen zomer hebben wij kunnen genieten van deze mooie stek. En als verrassing ook nog een pakje stroopwafels mee naar huis mee gekregen. Als het even mogelijk is, dan komen we zeker terug, lieve groet, René en Mieke van ’t Hoff

   1. Dank je wel Mieke en René!
    Wij vinden het fijn om te horen dat jullie het naar jullie zin hebben gehad.
    Wie weet tot een volgende keer. Van harte welkom!

 2. Vind het erg knap wat jullie in die jaren al gedaan hebben, binnen en buiten, ik denk ook altijd met plezier terug aan de tijd dat ik bij jullie was. Hoop snel weer eens te kunnen komen. Dikke kus Ida

  1. Dank je wel Ida, jij bent ook een wandelaar, inmiddels hebben wij veel meer mooie routes uitgestippeld. Misschien een idee om met een paar mensen van je wandelclub hier te komen? 😉
   Maar zonder ook natuurlijk welkom! Sinds de laatste keer dat je hier was, is er weer van alles veranderd/verbeterd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *