emigreren

Emigreren naar Frankrijk

Emigreren naar Frankrijk

 Precies 8 jaar geleden keken wij over deze poort. gite in 2012 Wie had toen kunnen denken dat ons leven zo zou veranderen. Van emigreren naar Frankrijk was helemaal geen sprake toen wij hier op de makelaar stonden te wachten.
Hoe is het begonnen? 

Van je droom je werkelijkheid maken

Tijdens onze vakanties in Frankrijk stonden wij regelmatig voor de etalages van de plaatselijke makelaars. Wat leek het ons prachtig om een huis in Frankrijk te hebben. Wij hadden grootste plannen die na een paar weken weer helemaal verdwenen. Opgeslokt in het dagelijkse Nederlandse leven en weer ontwaakt tijdens de franse vakanties. Zo ging dat jaren achter elkaar door.
Na ons avontuur in Qatar, waar wij een tijdje gewoond hebben, kwam de wens van een vakantiehuis in Frankrijk weer naar boven. 

De zoektocht naar een vakantiehuis

Tsja, waar en hoe begin je? Als eerste moet je een keuze maken in welke regio je een huis wil kopen. Bij ons viel de keuze al snel op de Bourgogne, wij waren hier al bekend en binnen een dag te rijden. Goed te doen voor een lang weekend. Vervolgens zijn wij op internet gaan zoeken en vonden een website waar wij een profiel konden maken met alle wensen waar ons huis aan moest voldoen. In iedere geval direct bewoonbaar en geen grote ingrepen zoals water of elektra vernieuwen.
Wij hadden ongeveer 13 huizen die aan onze wensen voldeden. Via deze site werden er afspraken met plaatselijke makelaars gemaakt en wij trokken er twee weken vooruit om alle huizen te bekijken. 

Foto’s, aantekeningen,afwegingen

Vanuit ons geliefd vakantieadres gingen wij er elke dag op uit om woningen te bekijken. Gewapend met een fotocamera, pen en schrift gingen wij serieus en kritisch te werk. Er vielen al snel veel woningen af. Uiteindelijk bleven er twee huizen over. Een prachtig huis, kant en klaar, mooie tuin en genoeg schuren om eventueel te verbouwen. Het grootste minpunt was de omgeving, een saai plat stuk Bourgogne. Bovendien stond het in een uitloopgebied van een rivier. Volgens de makelaar was de kans heel klein dat dit zou overstromen. Wij zijn nog een keer teruggegaan, maar het kon ons toch niet bekoren. Het andere huis was ook kant en klaar, mooie omgeving en rustig dorp. Buiten het seizoen. Tijdens vakanties was het dorp bewoond door tweede huis bezitters, in de andere periode verlaten. Er woonden geen Fransen, alleen maar Engelsen of Nederlanders. Niets mis mee, maar wij wilden het liefste in een permanent bewoond frans dorp verblijven.

Zelfstandig opzoek

Uiteindelijk besloten wij om zelf verder te zoeken. Er staan zoveel bordjes “Te Koop”, daar zou vast wel iets tussen te vinden zijn. Wij vonden een schattig huisje boven op een heuvel. Na wat moed te hebben verzameld hebben we ( lees Marc) het telefoonnummer gebeld wat op het bord stond. Dit was van een makelaar uit de omgeving. Hij vroeg waar wij waren en zei er direct aan te komen. Inderdaad, hij was er na 20 minuten.Het huisje viel tegen en de makelaar vroeg ons wat wij dan wel zochten. Met handen en voeten uitgelegd, hij dacht wel iets voor ons te hebben. Precies 8 jaar geleden stonden wij te wachten op de makelaar die de sleutels bij de toenmalige eigenaresse ging halen.binnenplaats Fermette 2012

Trotse eigenaars

Sinds januari 2012 mogen wij ons de trotse eigenaars van dit oude boerderijtje noemen. Er was nog lang geen sprake van emigreren naar Frankrijk. Dit kwam later in dit jaar aan de orde. Elke keer wanneer wij hier waren genoten wij van de rust en stilte. Binnen een jaar hebben wij de beslissing genomen om hier te blijven. Ik vertrek was nu ook onze werkelijkheid geworden.
Onze verhuizing heb ik een een eerder blog beschreven. 

Emigreren 

Dan woon je ineens in Frankrijk en wat komt er dan allemaal bij zo’n emigratie kijken? Het allerbelangrijkste is; leer de taal! Dit is zo belangrijk om goed te kunnen integreren in de samenleving.
Vooral in het begin heb je te maken met vele instanties. Je hebt een ziektekostenverzekering nodig, je auto moet je uitvoeren uit Nederland en invoeren in Frankrijk. Ook deze moet verzekerd worden. Enfin, ik ga niet alles opnoemen, dat is echt teveel. Heb jezelf plannen om te gaan emigreren dan kan je ook nog altijd een emigratiecoach zoals Aimee van Hooff inschakelen. Zij heeft zich hierin gespecialiseerd.

8 jaar laterTerras Gastenhuis

Wij zijn nu wel helemaal ingeburgerd in ons franse dorpje. Dit is overigens snel gegaan, je leert de taal, je past je aan en je voegt je langzaam toe in de franse gemeenschap.
Marc heeft als tuinman van het dorp gewerkt en is begonnen als stroopwafelbakker op de franse markten. Inmiddels heeft runt hij het franchisebedrijf Gaufres d’Or.
Dus wie emigreer plannen heeft en een leuke baan zoekt, neem gerust contact op. 😉
In onze gite hebben wij al heel wat vakantiegangers mogen ontvangen.

Rozengeur en maneschijn

Natuurlijk is emigreren naar Frankrijk ( of elders) niet altijd rozengeur en maneschijn. Alle ups en downs die bij het leven horen kom je ook na een emigratie tegen.
Het missen van de kinderen, familie en vrienden. Dit zijn gelukkig maar korte momenten, maar ze komen soms voor.
Je kan niet meer naar alle feestjes waar je voor uit wordt genodigd. Even met een vriendin afspreken gaat ook niet. Daarentegen ben je natuurlijk wel een leuk vakantieadres.
Het is een cliché  maar o zo waar : je kan maar beter spijt hebben van wat je hebt gedaan, dan spijt hebben van wat je niet hebt gedaan.

Spijt hebben wij overigens nooit gehad. 

 

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Gîte in de Bourgogne

beschikbaarheid

Available
Booked
MDWDVZZ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
eerder verschenen blogs

Wil je ons volgen? Schrijf je in op onze nieuwsbrief. Ontvang onze tips, wandelingen en nieuws automatisch  in je postbus.
Je ontvangt een gratis E-Book naar keuze.

Wil je dit artikel delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

       ontvang onze laatste tips en berichten