4G Quincerot

Jeey, Qatzjee

Jeey, wij krijgen Qatzjee

Wat is Qatzjee en waarom ben ik er blij mee

Wij hebben een goed contact met onze dorpsgenoten. Van de een krijg ik een kort knikje, en met andere dorpsbewoners gaan wij zeer vriendschappelijk om.
Zo ook met onze directe buren, nou ja direct, de straat en een grote cour vormt onze afscheiding.
De buurman komt zo af en toe wel langs om iets te drinken, wij worden ook regelmatig bij hun uitgenodigd.

Op een druilerige winterse dag kwam de buurman met een bonne nouvelle.

Goed nieuws dus. Binnenkort krijgen wij Qatzjee.
Nu is mijn frans op een redelijke niveau, ik hoef niet echt na te denken voor ik iets zeg. Dat gaat automatisch, inclusief grammaticale fouten, maar dat is voor wederzijds begrip niet echt een probleem.
Maar het woord Qatzjee zei mij helemaal niets, waar had hij het over.
De buurman begon een heel relaas over werkzaamheden en het tijdelijk onbereikbaar zijn. Toen ging er iets dagen bij mij, ja natuurlijk hij bedoelde 4G. quatre G.

Als alles volgens planning gaat (en daar schort hier nog wel eens wat aan) wordt er in februari 2020 begonnen met werkzaamheden aan de zendmast.
Het kan zijn dat wij een week slecht of niet telefonisch bereikbaar zijn. Na ongeveer 4 tot 6 weken zal de 4G operationeel zijn.

zendpalen

Wat ik altijd al raar heb gevonden is dat wanneer ik een wandeling maak over de heuvel, ik daar supersnel internet heb. Qatzjee zelfs, in the middle of nowhere. Eenmaal weer in Quincerot springt het over naar 3G. Dan ben je gewoon weer in de bewoonde wereld en het ontvangst is minder.

Ik kijk uit naar een snellere en betere verbinding. De internetverbinding van mijn computer komt tot stand via mijn telefoon. Met een “hotspot” maak ik een verbinding met de computer en kan ik alles doen wat noodzakelijk is, al is het niet supersnel.

Kom ik gelijk tot het volgende goede nieuws

Dit jaar krijgen wij glasvezel.

Sinds het begin dat wij hier zijn, hebben wij gehoord gekregen dat er in 2017 glasvezel wordt aangelegd. Inmiddels zijn wij in 2020 en gaat het dit jaar echt komen.
Wij zijn nu afhankelijk van de aanbieders van internet via een satelliet. Behalve voor onszelf privé, dat gaat dus via mijn telefoon.
Het internet voor onze gasten, de televisie, alles gaat via de satelliet. Voor het internet kopen wij elke maand een bundel en is het op dan is het op. S ’nachts heb je dan nog wel internet, maar zeer zeer traag. Nog trager dan ons internet nu al is.

Er zijn wel eens mensen die zeggen; dat zou ik als eerste veranderen, goed en snel internet. Tsja, als ik dat zou kunnen had ik dat allang gedaan.

Enfin, terug naar de glasvezel.

Onze buurman had dus nog een goede boodschap. In het voorjaar worden de werkzaamheden voor de glasvezelverbindingen weer voortgezet. 2 jaar geleden zijn er onderaan het dorp, langs de weg al kabels aangelegd. Er bleek te veel aanvraag en te weinig capaciteit voor deze kabels, dus ze konden niet verder werken. De fabrikant had niet genoeg.

Ik vrees dat er een lange wachtlijst door heel Frankrijk is, maar nu zijn wij dan toch echt aan de beurt.
De kabels moeten nog ons hele dorp in, en dan nog een verbinding naar de huishoudens. Ik zou heel blij zijn als het dit najaar gaat komen.

Snel internet en normale tv-ontvangst.

Het zou fijn zijn wanneer wij onze gasten een sneller en stabieler internet kunnen aanbieden.
Wat de tv betreft dat is bij ons in huis soms een gedoe. Wanneer je de tv aanzet kan het wel 5 minuten of meer duren wanneer er geluid is. Soms ben ik vergeten dat die aanstaat en dan ineens begint er iemand tegen je te praten. Dan realiseer je je, oja, de tv staat aan.
Bij harde stortregens valt de ontvangst weg. Soms valt het signaal weg omdat het te hard waait. De installateur opperde het idee om een boom weg te halen of te snoeien. De boom is te hoog geworden en belemmert het signaal. Nou, ik dacht het niet, dan maar geen tv.

Al met al lijkt 2020 een jaar met technische vooruitgang te gaan worden. Wat de glasvezel betreft, zou ik daar erg blij mee zijn.
Voorlopig hoop ik op Qatzjee en heel voorzichtig op glasvezel. Dit jaar dan.

De buurman is ook de burgermeester van ons dorp, dus met de bron van dit goede nieuws zit het wel oké.

Binnenkort zijn er gemeenteverkiezingen. Hier wordt de burgemeester gekozen. Onze burgemeester heeft zich weer beschikbaar gesteld.

Je begrijpt wel op wie ik ga stemmen.

Gîte in de Bourgogne

beschikbaarheid

Available
Booked
MDWDVZZ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
eerder verschenen blogs

Wil je ons volgen? Schrijf je in op onze nieuwsbrief. Ontvang onze tips, wandelingen en nieuws automatisch  in je postbus.
Je ontvangt een gratis E-Book naar keuze.

Wil je dit artikel delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

       ontvang onze laatste tips en berichten