Lockdown in Frankrijk

Lockdown in Frankrijk

In december 2019 nam ik mij voor om wat meer tijd voor mezelf vrij te maken. Wat meer tijd in en aan mijn moestuin, meer te lezen en aandacht aan de franse grammatica te geven. Ik klets, inclusief grammaticale fouten, wat weg in het frans, maar wil het schrijven verbeteren.
Wie had ooit kunnen vermoeden dat er ineens heel veel tijd voor mij zou vrij komen.

Geen verveling

 
Mijn (ons) leven op het Franse platteland is allesbehalve saai, er is altijd wel wat te doen, ik verveel mij nooit.
Naast alle dingen die ik hier rondom het huis doe, ben ik ook erg actief met cursussen en workshops, online en offline.
Voor het maken en onderhouden van onze website heb ik tutorials gevolgd. Om te leren hoe ik Fermette en France kan presenteren en te laten zien wat wij te bieden hebben, ben ik lid geweest bij de ikhelpjouonline.nl academie. Voor ieder die een bedrijf heeft of gaat opstarten wil ik Rimke van harte aanbevelen. In duidelijk en heldere taal leer je veel. De E-books die ik heb gemaakt, heb ik onder andere bij Rimke geleerd.

Om mijn frans te perfectioneren en het schrijven beter te beheersen ga ik elke week naar een cultureel centrum waar ik een hele dag les krijg.

Ik fotografeer graag en ben lid van een fotoclub. Daarnaast volg ik een online cursus om foto’s te bewerken in Lightroom. Ik fotografeer in Raw en dan is een nabewerking noodzakelijk.

Een stapje terug doen

 In de winterperiode heb ik hier genoeg tijd voor andere dingen, maar in de zomer kom ik hier nauwelijks aan toe. Onze gasten hebben altijd de hoogste prioriteit, en dan is er veel meer werk te doen. Denk aan wassen strijken schoonmaken.

Fermette en France ZenEnfin, ik besloot dus om met een aantal online activiteiten te stoppen om wat meer tijd voor mijzelf te creëren. Behalve de berichtjes op sociaal media voor Fermette en France, was ik minder online aanwezig.

 

De toespraak van Macron

 De berichtgeving over het Coronavirus vond ik zorgelijk, vooral nadat ik de toespraak d.d. 14 maart ’20 van Macron op tv zag. De woorden die hij gebruikte; wij zijn in oorlog, vond ik wel iets overdreven, dat zal wel iets typisch frans zijn. Het volkslied de Marseillaise , is niet alleen strijdvaardig maar ook gewelddadig. Wel is het noodzakelijk om te strijd aan te gaan tegen het Covid-19 Corona virus.
Na alle berichtgeving over China en Italië verbaasde het mij niet dat ook Frankrijk op dinsdag 17 maart op slot ging. De Lockdown van Frankrijk.

Wat houdt de Lockdown in Frankrijk voor ons in?

 Er zijn behoorlijk vrijheid beperkende maatregelen genomen. Je mag je niet zonder geldige reden verplaatsen. Boodschappen doen, arts of apotheek bezoek is mogelijk. Je moet wel een door de overheid gemaakt verklaring bij je hebben. Netjes uitprinten of overschrijven. Je vult je naam, geboortedatum en woonplaats in.

Je kruist aan om welke reden je onderweg bent. Datum invullen en ondertekenen.
Wandelen mag gelukkig ook, alle activiteiten die je onderneemt doe je alleen. Tenzij je hulp of ondersteuning nodig hebt, dan mag er iemand met je mee.

Dagelijkse wandelingen

 Elke dag wandel ik met mijn honden, dat kan ik nog blijven doen. Attestation de DeplacementAlleen in gezelschap van de honden, dus niet gezellig met z’n tweeën omdat wij toch allebei thuis zijn. Keurig mijn formulier in de broekzak.

Wij respecteren de regels en houden ons aan de voorgeschreven maatregelen. Brave burgers. Nou ja, niet helemaal, ik vul de datum niet in wanneer ik ga wandelen. Ik vind het onzin om elke dag een nieuw papier uit te printen en opnieuw in te vullen. Hoeveel bomen moeten daar nu voor om, om voor al dat extra papier te zorgen? Dan hebben we geen bossen meer om in te wandelen. Met deze kleine burgerlijke ongehoorzaamheid breng ik de mensheid niet in gevaar. Mocht ik controle krijgen, ik kom hier niemand tegen, dan zal ik het voortaan met potlood invullen. Kan ik het elke dag uitgummen en opnieuw invullen.

Geen gasten, geen markten

 Wij hebben nu geen gasten en Marc kan ook niet op de markt werken. De meeste markten zijn geannuleerd, waar er nog wel markt is, wordt alleen nog de verkoop van essentiële voedingsmiddelen toegestaan. Stroopwafels vallen daar niet onder. Al zijn die voor ons wel essentieel.
Op bezoek gaan, een stukje rijden, het is allemaal niet meer mogelijk. De franse les en de fotoclub zijn geannuleerd.
Wij zijn 24 uur per dag hier. 1 x per week doet een van ons de boodschappen en ik loop dagelijks met de honden.

Nieuwe wandelingen uitpuzzelen en registreren gaat ook niet, ik klaag niet hoor. Mijn dagelijkse wandeling van anderhalf uur is heerlijk en ik blijf nog steeds binnen de territoire grenzen van Quincerot. Zonder maar iemand tegen te komen.

Klussen en tuinieren

Wij hebben hier alle ruimte en er staan nog genoeg klussen op het lijstje. De buitenmuur van de gîte moet opnieuw gevoegd worden. Gelukkig hadden wij het materiaal al besteld en opgehaald. Na de Lockdown in Frankrijk zijn ook de bouwmarkten hier gesloten.

Vorige week zou ik naar de kapper gaan, dat kan ook niet meer. Niet uit ijdeltuiterij hoor, maar mijn lokken hangen hinderlijk voor mijn ogen wanneer ik in mijn moestuin aan het werk ben. Een haarband biedt uitkomst, desnoods de tondeuse standje 5  😉
Gelukkig is het mooi weer en is er veel onkruid verwijderd en struiken gesnoeid. Door het mooie weer wil ik nieuwe plantjes planten. Dat gaat niet want….. tuincentra zijn niet geopend. Niet essentieel.

De Lockdown in Frankrijk is dus gewoon in quarantaine zitten

Ik wil hier absoluut geen klaagzang van maken, wij zijn echt bevoorrecht dat wij hier wonen. Al die mensen die in een flat wonen of niet of nauwelijks naar buiten kunnen, dat is echt zwaar.
Wat wel verdrietig is dat wij niet naar de begrafenis van een dierbare konden gaan. Wij hebben verschillende instanties gebeld, maar niemand die een toestemming of formulier kon geven om naar Nederland te reizen. Dan rest er niets anders dan maar te accepteren dat het zo is.

Dagelijkse ritme

 Ik blijf zoveel mogelijk mijn dagelijkse ritme behouden, al ziet het er nu toch iets anders uit.
Er gaat geen wekker, ik ben altijd vroeg wakker en nu de tijd aan mezelf. Ik begin met een kopje koffie zoals elke ochtend. Ik bekijk alle facebook berichten, dat is niet iets wat ik normaal gelijk deed. Ik ben begonnen met elke dag een bericht te “posten” Een positief bericht de wereld insturen. Azijnpissers zijn er al genoeg.

Wil je het volgen, kijk dan op mijn privé account. Het staat openbaar, normaal doe ik dat nooit, maar nu staan mijn berichten met een wereldbolletje. Overigens niets bijzonders qua berichtgeving hoor. Gewoon een lekker of mooi muziekje. Wat er maar in mij opkomt.

Vervolgens volg ik de Facebook live uitzending van Lenette van Dongen. Dankzij de tip van Anneke M. (grote dank! ) Met Lenette begin je de dag met wat fysieke oefeningen en daarna een korte meditatie. Een fijn begin van de dag, en ze doet het ontzettend goed.

natuur FrankrijkNa het ontbijt mijn dagelijkse wandeling en daarna ligt de dag voor mij. Helemaal vrij wat ik kan gaan doen.
Het is hier gewoonlijk al erg stil en rustig, maar nu is het nog stiller. Kwam er voorheen nog wel eens een auto langs en de schoolbus, nu niets.

Ja de vogels, die hoor je volop kwetteren. Er is al een roodstaart paartje bezig een nestje te bouwen.

Ik wilde een kort berichtje plaatsen, een update over hoe het hier gaat. Dat is iets langer geworden, ik denk zelfs het langste stuk wat ik ooit geschreven heb. De Lockdown in Frankrijk geeft veel stof tot schrijven. Ik blijf jullie op de hoogte houden. Slaat bij jou de verveling toe, dan staat op deze pagina  klikkerdeklik, nog meer leesvoer 😉

Maar het gaat goed met ons. Ik hoop dat het ook met jullie goed gaat.

Pas goed op jezelf en op elkaar. Fijne zondag!

 

Gîte in de Bourgogne

beschikbaarheid

Available
Booked
closed
MDWDVZZ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
eerder verschenen blogs

Wil je ons volgen? Schrijf je in op onze nieuwsbrief. Ontvang onze tips, wandelingen en nieuws automatisch  in je postbus.

Wil je dit artikel delen?

Hulp nodig?
Scan de code