Ons leven in Frankrijk tijdens Lockdown 2

30 dagen uit ons leven in Frankrijk tijdens Lockdown 2.

Ondanks dat er al een avondklok in Frankrijk was ingesteld, had  ik de Lockdown 2 niet zien aankomen. Ik was er onaangenaam door verrast en teleurgesteld. Om niet in erge somberheid te zakken, heb ik besloten om 30 dagen uit ons leven te registreren.

Avondklok in Frankrijk

Het was begonnen met de invoering van de avondklok in Frankrijk. Vanaf 21:00 tot 6:00 s’morgens mag je niet naar buiten.
Alleen met een dringende reden en honden uitlaten was ook toegestaan.
Voor ons persoonlijk niet zo ingrijpend.
Toen een week daarna het besluit werd genomen voor een confinement (Lockdown) was ik daar best even van uit mijn doen.

Het voor mij gewone leven was net weer een beetje begonnen.
Wij hadden nog een korte vakantie gehad en alle sociale bezigheden waren weer opgestart.
De cijfers van de besmettingen liepen omhoog, Nederlanders werden al ten strengste afgeraden om naar Frankrijk af te reizen (weer annuleringen)
In alle openbare ruimtes en in de grote steden, ook buiten op straat, werd het verplicht om een mondkapje te dragen.
Misschien naïef, maar ik had dit niet verwacht.

2de Lockdown in Frankrijk vanaf 30 oktober 2020

De Lockdown ging in op 30 oktober en er zou regelmatig een evaluatie zijn. Ons leven in Frankrijk ging weer terug naar thuis blijven, een formulier invullen wanneer je een noodzakelijke reden had om het huis te verlaten.
Gelukkig mag Marc deze keer wel naar de markten blijven gaan.
Alleen voedingsmiddelen waren toegestaan, alle andere producten vielen onder de categorie niet essentieel. 

Challenge 

Zo makkelijk en prettig ik het in het voorjaar vond om thuis te blijven, zo lastig vond ik het nu.
Ondanks dat de reden erg verdrietig en naar was, in het voorjaar vond ik het heerlijk om thuis te zijn. Bijna 12 weken heb ik ons terrein niet verlaten. Behalve de wandeling en met de honden, vroeg in de ochtend.

Gelukkig mocht dat nu ook weer. Zone 1 km Frankrijk Maximaal een keer per dag een wandeling van een uur. Niet verder dan 1 km in omtrek. Ik had een challenge voor mijzelf gemaakt. Hoeveel variaties in de wandelingen kan ik maken,  rekening houdend met deze regels. Ik besloot om dat vanaf 1 november te gaan registreren. Elke dag maakte ik een wandeling. Ik moet eerlijk zeggen dat het niet meeviel om dit binnen een uur te houden. Normaal ga ik s ‘morgens de deur uit en hoef ik niet op de tijd of afstand te letten.

De gemiddelde tijd van mijn wandelingen is ongeveer 1:15 – 1:30 uur. Dat mocht dus nu niet meer. Voor vertrek moest ik elke dag een declaratie invullen wat mijn reden was waarom ik buiten mijn huis was. Reden nummer 6; verplaatsingen in de open lucht met je gezelschapsdier.

Mijn ochtendritueel bij vertrek was; het invullen van de declaratie, het instellen van de registratie van mijn wandelingen.Wanneer ik bij ons de poort uit ga, zie ik als eerste een van de torens van het kasteel wat aan de overkant staat. Het leek mij leuk om daar als eerste een foto van te nemen. Onderweg nam ik ook foto’s en eenmaal weer thuis, onder het genot van een kop koffie, schreef ik alle bijzonderheden op.
Wat was de temperatuur bij vertrek en wie ben ik tegengekomen. 
Het filmpje plaatste ik elke dag op mijn privé account van Facebook.

je kan beter kijken naar wat wel mag en kan, dan naar wat niet mag en kan

Het is bekend dat wandelen erg gezond is, niet alleen om je fysieke gesteldheid in conditie te houden, maar ook voor je mentale gezondheid is het erg goed.
Na een paar dagen was mijn teleurstelling wel een beetje verdwenen en kon de situatie accepteren. Dit klinkt zwaarder dan dat het was, ik baalde er nu minder van. 😉

Ik kreeg een uitnodiging Leonie ( Gezondheidscoach) om mee te doen aan een wandel challenge. Elke dag minimaal 20 minuten buiten een ommetje maken. Ik vond het leuk om te doen, sterker nog, ik doe er nog steeds aan mee. 
Wil je zelf of met anderen een extra stimulans om dagelijks een wandeling te maken. download de app ” Ommetje” van de hersenstichting. 
Je kan een “weetje” verdienen, vandaar dat ik nu ook weet hoe gezond het is om elke dag een wandeling te maken. 😉

Marc heeft zich  op een volgend renovatie project gestort. In het voorjaar heeft hij de hele façade van de gîte gerestaureerd. Nu is de grote schuur aan de beurt. 
Wij hebben een vergunning om een groot deel van de overkapping eraf te halen, en er een kleinere voor terug te plaatsen. Deze werkzaamheden gaan in januari gebeuren.

Wij mogen ook een lelijk stuk muur verwijderen, ooit aangebouwd met lelijke rode bakstenen.
Marc is begonnen met het slopen van deze muur. Tijdelijk zijn er golfplaten (over lelijk gesproken) tegenaan gemaakt. Dit ter bescherming van de regen en/of sneeuw.
Met de markten erbij werkt hij nu weer 7 dagen in de week. Gelukkig is de bouwmarkt open. Alleen voor essentiële artikelen.

Essentiële en niet essentiële artikelen

De eerste keer dat ik boodschappen ging doen wist ik niet wat ik zag. 
De schappen waar je boeken kan kopen, huishoudtextiel of kleding waren afgeplakt. Er hing een lint voor en een papier dat het verboden was om te kopen.
Grote rekken waar non-food in wordt uitgestald zaten helemaal in plastic gewikkeld. De reden waarom dit is gedaan; omdat de kleine winkels, boekhandel, schoenenzaak etc. niet open mogen tijdens de Lockdown.
In het kader van oneerlijke concurrentie mogen de supermarkten deze producten  niet verkopen. geen boeken in Lockdown Laptop kopen in Lockdown

Ik vind dat de kleine zelfstandigers hun winkels wel open mogen doen en dan bijvoorbeeld een beperkt aantal klanten per keer naar binnen. Maar goed, alles was dicht. In de supermarkt mocht je wel een laptop kopen. Dat zal dan wel essentieel zijn.

Volle bezetting in de gîte.

Toen de 2de Lockdown in Frankrijk inging, hadden wij gasten. Het was nog herfstvakantie. Onze gasten waren op op woensdag gekomen en op vrijdag ging Frankrijk in Lockdown.
Onze gasten waren hier met 3 jonge kinderen en mochten nergens heen. Het was prachtig herfstweer en de kinderen konden hier wel op de binnenplaats spelen, maar eigenlijk was het niet leuk. Ze hebben nog een wandelingetje gemaakt. verder was er niets te doen. Ze hebben toch maar besloten om op zaterdag al te vertrekken. Ik kan ze geen ongelijk geven.

De reservering van franse vriendinnen die hier een lang weekend wilde doorbrengen werd ook geannuleerd. Zonder geldige reden mag je niet je regio uit. Wij mogen de Bourgogne niet uit.
Maar, wij mogen wel geopend zijn. Ik werd op dinsdag 3 november gebeld of ik onderdak kon bieden aan 2 mannen. Zij moesten in onze omgeving werken. Nou, dat kon ik wel. Ze bleven 3 nachten. In het weekend werd ik gebeld of ze de week daarna ook nog mochten komen. Nou graag.

Vervolgens kreeg ik een reservering van 18 nachten (!) Jonge mannen die voor hun werk een 3-weekse cursus moesten volgen. 
De werkmannen wilde ook weer terug komen, maar dat ging niet meer.
Omdat de restaurants dicht zijn, wordt er meer naar een volledig huis/gîte gezocht. Dan kan er zelf gekookt worden i.p.v. een maaltijd op je hotelkamer eten.
De schaarste in onderdak  pakte voor ons goed uit. Wij hebben nog nooit zo’n goede bezetting in een novembermaand gehad.

 

 

De verveling is nog niet toegeslagen

Ik heb mijn tijd goed besteed, en dat doe ik nog steeds. Ik heb altijd wel wat te doen. Zo heb ik een lijst gemaakt van al onze favoriete restaurants.
Regelmatig krijgen wij de vraag of wij nog leuke tips hebben om te gaan uiteten.
Die hebben wij wel. Niet alleen tips van onszelf maar ook tips van andere gasten.
Omdat een hele lijst met restaurants, het zijn er maar liefst 20 geworden, heb ik er een E-Book van gemaakt. Deze kan je gratis downloaden. Je kan deze thuis uitprinten of je kan het op je mobiele telefoon zetten. Handig voor onderweg.

Nog steeds in Lockdown

Frankrijk is nog steeds in Lockdown. De afbouw van de strenge regels gaat in 3 fases.
De eerste fase is op 28 november ingegaan.
Gelukkig mogen de kleine zelfstandige winkeliers hun deuren weer openen.
20km zone LockdownIn plaats van maximaal 1 km in omtrek, 1 uur en 1 keer per dag wandelen, mogen wij nu maximaal 20 km wandelen.
Het maximum is nu 3 uur. Ik ben hier al erg blij mee, en heb hier gelijk al van geprofiteerd.

Als alles goed blijft gaan, gaat de 2de fase op 15 december in. Dan wordt de Lockdown opgeheven, dat wil zeggen, je hoeft dan geen attest meer in te vullen. Wij kunnen ons dan weer vrij door Frankrijk bewegen.
De restaurants en bars blijven tot 20 januari 2021 gesloten.
Vele restaurants proberen deze periode van Lockdown te overleven door afhaalmenu’s aan te bieden. Ik hoop dat ze het allemaal redden.

Boeuf Bourguignon met stroopwafels

Als je je afvraagt waarom deze “categorie” Boeuf Bourguignon met stroopwafels heet? Het antwoord is eenvoudig.
Wij wonen in de Bourgogne en Marc bakt heerlijke ambachtelijke stroopwafels op de markt. 
Zo af en toe geven wij jullie een inkijkje in ons Bourgondische leven met een vleugje Hollandse stroopwafels.

Boeuf Bourguignon met Stroopwafels

Verschillende vrienden zeiden mij dat het moeilijk is om er een voorstelling van te maken hoe een Lockdown in Frankrijk er nu uitziet.
Ik heb al mijn activiteiten buiten ons terrein geregistreerd. In 30 dagen ben ik 33 keer weggeweest. 30 wandelingen gemaakt en 3 keer boodschappen gedaan.
Je kan het hier op het filmpje zien. Vind je het te saai worden…. ik (wij) mogen nog tot 15 december thuis blijven 😉 
Neem er een lekker bakje koffie, thee of een wijntje bij en ga er voor zitten. Het duurt bijna 35 minuten. 

Blij met ons leven in Frankrijk

Ik wil er geen klaagzang van maken, elke dag prijzen wij ons gelukkig dat wij hier wonen.
Zelfs met alle beperkingen van een Lockdown. Heb je het filmpje bekeken dan zal je wel begrijpen waarom.
Bij het monteren van alle losse filmpjes realiseerde ik mij, hoe prachtig het hier is.

 

Heb je al zin gekregen in mooie wandelingen, of wil je graag van de rust en de schoonheid van de natuur genieten? 
Wij hebben een aanbieding tot 1 januari 2021. Maak je voor deze datum een reservering voor het nieuwe jaar, dan betaal je de overnachtingskosten van 2020. 
Moet je toch annuleren in verband met Corona maatregelen? Bekijk onze soepele annuleringsregels

Gîte in de Bourgogne

beschikbaarheid

Available
Booked
MDWDVZZ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
eerder verschenen blogs

Wil je ons volgen? Schrijf je in op onze nieuwsbrief. Ontvang onze tips, wandelingen en nieuws automatisch  in je postbus.

Wil je dit artikel delen?