croissant & stokbrood

Van Bed and Breakfast naar Gîte

Bed and Breakfast of Gîte ?

Ons gastenverblijf is begonnen als chambre d’hôtes. De franse benaming voor een Bed and Breakfast. Dit betekent dat je een kamer hebt bij de gastheer/vrouw. Wij voldeden aan de regels om ons verblijf een chambre d’hôtes te mogen noemen. Het eerste seizoen verbleven onze gasten en wij in hetzelfde huis. Dat verliep prima, al was het voor onszelf soms behelpen qua ruimte. Bij het kopen van ons franse huis was het niet de bedoeling dat wij hier permanent zouden gaan wonen. Op onze over ons pagina is te lezen waarom wij later hebben besloten om ons hier te vestigen.

Een eigen woning

Wij besloten om een schuur te gaan verbouwen waar wijzelf in zijn gaan wonen. Onze oude woning was nu in zijn geheel beschikbaar voor onze gasten. De gasten en wijzelf ook, hebben zo meer privacy. Wij ontvingen gasten die op basis van Bed and Breakfast wilden verblijven. Dus een bed en ontbijt, dat konden wij hun bieden. Omdat het huis 1 badkamer heeft, hebben wij  nooit meerdere mensen, die elkaar niet kenden, onderdak verleend. Dus was er maar 1 persoon die geboekt had, had deze persoon een heel huis tot haar/zijn beschikking. 

Gîte /vakantiehuis

Wij kregen echter ook verzoeken om het huis als vakantiehuis te huren, dus zonder ontbijt.Gite in de Bourgogne Gîte is de franse benaming voor vakantiehuis. Dit was ook mogelijk, het is al een volledig huis. Hier ontstond verwarring voor de gasten. Kwamen er ook anderen in als je op basis van B&B verbleef? Als je het huis huurt, moet je het dan delen? 
Ook voor ons was het lastig om er een goede noemer aan te geven, en waar te adverteren? Op een site voor gîtes of Bed and Breakfast?

Verbouwing Atelier

Inmiddels waren wij begonnen met het verbouwen van een oude werkplaats op de binnenplaats. Dit zou een 2-persoonskamer worden. De privé douche en toilet bevinden zich naast de kamer. Atelier Fermette en FranceGezamenlijk gebruik van de keuken in het gastenhuis. Dit leverde geen probleem op, wanneer er gasten op basis van Bed and Breakfast in verbleven, maar wel als iemand het als huis had gehuurd. Dan wil je niet dat iemand in jouw keuken een kopje koffie komt zetten, laat staan koken.

Voor ons lastig te plannen, dus er moest een betere oplossing komen.
Voor de 2 persoons kamer ( Atelier) hebben wij een simpele buitenkeuken gecreëerd, in de kamer een waterkoker geplaatst, wij vullen dagelijks koffie en theezakjes aan.
Er is een koelkast en zelfs een magnetron.
Beide gastenverblijven zijn onafhankelijk van elkaar. Een hele verbetering, voor alle gasten meer privacy.

Wel of geen ontbijt ?

Bij een Bed and Breakfast hoort een ontbijt, dat is eigenlijk standaard. Nu kregen wij regelmatig de vraag, dat wanneer men geen ontbijt nam er korting kon worden geven. Voor ons niet prettig want sommige producten moesten wij dan weggooien omdat dit speciaal voor gasten was ingekocht. Wij kunnen veel aan onze kippen kwijt, maar vinden voedselverspilling vervelend en willen dit graag voorkomen.

Nieuw concept

Wij hebben besloten om ons “concept” per januari 2019 te veranderen.
Ons gastenhuis wordt aangeboden als “gîte” dat betekent dat het als vakantiehuis te huur is. Wij verlenen een ontbijtservice (tegen betaling) Je kan nu zelf kiezen of je s ’morgens verwend wil worden met een uitgebreid ontbijt, of het zelf wil regelen. De bakker komt 6 keer per week bij ons langs, voor vers brood hoef je dan de deur niet uit. Baquette Boulanger

Voor het “Atelier” de zomerkamer of studio hebben wij hetzelfde concept. Een juiste benaming voor het Atelier hebben wij nog niet kunnen bedenken. Chambre d’Hôtes mag officieel niet, de kamer is immers niet in ons eigen huis. Het valt meer onder de categorie appartement of studio. Al vind ik het zelf een kampeerhuisje of Cabane. De douche en toilet zijn naast de kamer, je moet even buiten om. Er is een buitenkeuken, heel simpel met een camping kookstel. Potten, pannen en bestek is aanwezig. Voor de afwas zorgen wij.
De vuile vaat gaat op het dienblad en wij zetten het schoon weer terug. Als dat geen vakantie is 😉

Table d’Hotes

Wat betekent table d’hôtes? Letterlijk houdt dit in dat de gasten aan tafel schuiven bij de gastvrouw/heer. Er is geen keuzemenu, je eet wat de pot schaft.

Wij hebben het de eerste jaren gedaan, zonder vergunning. Omdat wij kleinschalig zijn dachten wij dat dit niet nodig was. Oogluikend werd het toegestaan maar wij hadden wel degelijk een vergunning nodig. Later begrepen wij dat er ook veel gecontroleerd werd. De restauranthouders hadden ook geklaagd (niet over ons, maar in het algemeen) dat iedereen met een chambre d’hôtes ook table d’hôtes aanbood, zonder aan alle eisen en vergunning te voldoen. Ze hebben gelijk.
Het behalen van een vergunning is niet ingewikkeld al hangt hier een flinke prijskaart aan. Vanwege onze kleinschaligheid zou dat voor ons betekenen dat wij enorme prijzen voor een maaltijd moeten vragen.

De optelsom van; boodschappen doen, eten voorbereiden, koken, met elkaar aan tafel eten, vervolgens keuken schoonmaken en de afwas doen, plus een hoge investering, heeft ons doen besluiten om geen table d’hôtes meer aan te bieden.

Wij hebben geen winkels in ons dorp en om boodschappen te doen, heb ik toch vaak een uur tot anderhalf uur nodig.

Een dag kan zag er dan zo uit:

 • Ontbijt verzorgen
 • gasten uitzwaaien
 • bedden afhalen
 • was draaien
 • boodschappen doen
 • was ophangen
 • bedden opmaken
 • stofzuigen
 • badkamer en toilet schoonmaken
 • keuken schoonmaken

Soms zijn mensen er eerder dan 16:00 uur, je begrijpt dat het dan allemaal best krap is.
Vervolgens eten voorbereiden, koken, samen eten en opruimen.
Wij hielden zoveel mogelijk met de wensen, vegetarisch, koolhydraatarm, geen vis wel vlees. Vroeg eten omdat er kleine kinderen zijn, laat eten omdat de gasten in de file hadden gestaan.

Ondanks dat wij enorm hebben genoten van alle gesprekken tijdens het eten met onze gasten, hebben wij toch besloten om geen table d’hôtes meer aan te bieden. Wij wonen in de Bourgogne en waar staat deze bekend om…. jawel, het bourgondische leven. Er zijn vele restaurants die heerlijke maaltijden hebben van eenvoudig goed tot culinaire hoogstandjes. Wij hebben er al heel wat voor jullie getest! 😉

update juni 2020 :  in restaurant Auberge du Pot D’Etain 
(l”isle-sur-Serein ) hebben wij genoten van een lunch. Van harte aanbevolen!

Beleef  de Bourgogne

Samengevat  hebben wij een gîte/ vakantiehuis, studio/zomerkamer waar wij een bed en/of breakfast aanbieden. Duidelijk toch 😉

Zin in een heerlijke vakantie, met of zonder ontbijtservice? Lekker wandelen, fietsen, luieren, musea of kastelen  bezoeken?

Wees welkom!

Onze laatste berichten ontvangen? Klik op “Open Sidebar” en schrijf je in.

Wil je dit bericht delen? Bedankt! Gebruik de knoppen hiernaast.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print

Recente berichten

Guedelon

Guédelon, bouw van een 13-eeuws kasteel

Al heel lang stond een bezoek aan Guédelon op mijn lijstje. Elke keer was er weer wat waardoor het niet doorging.
Vanwege het verzetten van afspreken hadden wij ineens een dag vrij, wij hebben gelijk onze kans gepakt en er een dagje uit van gemaakt.
Wij hadden ook geluk met het weer, het was een prachtige herfstdag.

Lees verder »
Pelgrimsroute etappe 2

Pelgrimsroute Etappe 2

Deze wandeling is een onderdeel van de pelgrimsroute: Abdij de Fontenay naar de basiliek van Vézelay.
De totale route is 84 km door het hart van de Bourgogne.

Lees verder »
Affiliate links

Affiliate links

Affiliate links zijn links op een website. Wanneer je hier op klikt kom je op een andere website waar je een artikel of bijvoorbeeld een cursus kan aanschaffen.

Lees verder »

4 reacties op “Van Bed and Breakfast naar Gîte”

 1. Koen en Marijke

  Het is mij nu na al die jaren eindelijk duidelijk. Dank voor de uitleg. Geen eten meer dus maar wel ontbijt. Een fijne dag en kusjes uit Utrecht.

  1. Gelukkig dat het duidelijk is, al is het voor jullie weer anders 😉 Dit is vooral voor onze gasten, daar vallen jullie toch niet onder? Kus van ons!

 2. Dit is voor ons Nederlanders ook veel duidelijker; ziet er prachtig uit je doet het geweldig wat een werk allemaal. Jullie ook een heerlijke zomer gewenst dikke knuffel groet Ida xxx

  1. Dank je wel voor je mooie woorden Ida,
   Het ontvangen van gasten doen wij met veel plezier. En stap voor stap maken wij het mooier hier. Jij ook een fijne zomer XX

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *